BluePink BluePink
XHost
Oferim servicii de instalare, configurare si monitorizare servere linux (router, firewall, dns, web, email, baze de date, aplicatii, server de backup, domain controller, share de retea) de la 50 eur / instalare. Pentru detalii accesati site-ul BluePink.

Istoria picturii
 
 

     Home page Pictori    Pictura monumentala         Tablouri celebre     Stiluri in pictura
  1.  Cele mai vechi picturi rupestre sunt cele de la Grotte Chauvet din Franta, de acum 32.000 de ani, fiind gravate si pictate cu ocru rosu si pigment negru si sunt reprezentari de cai, rinoceri, bizoni si mamuti. Alte exemple de asemenea picturi se gasesc în toata lumea.
  2.   In Evul mediu s-a dezvoltat arta gotica si pictura bisericeasca(icoane).
  3. -   În 1863, Edouard Manet picteaza tabloul intitulat Olympia, care a provocat un scandal enorm, reprezentând-o pe zeita Venus în chip de curtezana. Nu se vorbeste înca de impresionism, dar se poate deja întrevedea caracteristicile principale ale acestei miscari, care îl va duce în aer liber sa picteze faimoasele sale peisaje. Respinse de juriul Salonului Oficial, Manet îsi va expune picturile, printre care celebra Le Déjeuner sur l'herbe, împreuna cu Pissarro, Jongkind, Fantin-Latour si altii în "Salonul refuzatilor" (Le Salon des Refusés), spre stupefactia publicului conservator si entuziasmul tinerilor pictori, care se vedeau confruntati cu problemele ce-i framântau.
  4. Edouard Manet - Olympia - Musée d'Orsay
  5. În anul 1874, din nou reuniti sub numele Société anonyme des peintres, des sculpteurs et des graveurs ("Societatea anonima a pictorilor, sculptorilor si graficienilor"), compusa din Pissarro, Monet, Sisley, Degas, Renoir, Cézanne si Berthe Morisot, organizeaza o expozitie colectiva în saloanele fotografului Felix Nadar. Monet adusese, printre altele, o pictura reprezentând un peisaj marin din Le Havre. Întrebat asupra titlului tabloului pentru alcatuirea catalogului, raspunse: "Mettez, Impression: Soleil levant" ("Puneti, Impresie: Rasarit de soare").
  6. Secolul 18 a reprezentat perioada de inflorire a stiluilui Rococo si a neoclasicismului.
  7. Pictura din curentul Rococo
  8. In secolul 19 apar majoritatea stilulilor : romantism, realism, naturalism, impresionism, simbolism, art nouveau, post-impresionism si neo-impresionism.
  9. In Romania, pana spre sfarsitul secolului 18 artele plastice iurmau doua traditii disticte: cea bizantina (cele doua state românesti si zona ortodoxa reprezentata de românii din Transilvania) si cea occidentala (zonele din Transilvania locuite de sasi, maghiari, secui si zona Banatului locuita de svabi). Aceasta divizare, chiar mai stricta in arta decat in arhitectura, unde interferentele stilistice erau chiar frecvente, a fost cauzata de rigorile programelor inconografice impuse de religie, desi, in unele biserici ortodoxe din Transilvania, se pot observa clar lucrari influentate de curentele occidentale (picturile in stil gotic din biserica satului Strei, in prezent in judetul Hunedoara, datand din secolul 14).
  10. Perioada interbelica diversifica si imbogateste pictura româneasca, care absoarbe experienta impresionista si a altor curente. Nicolae Tonitza (1886-1940), Francisc Sirato (1877-1953), Camil Ressu (1880-1962) si Lucian Grigorescu (1894-1965) se afla printre numele cele mai cunoscute. Merita sa fie mentionate si nume ca Gheorghe Petrascu (1872-1949), a carui opera este caracterizata de natura materiala a expresiei, eliminarea narativyului din pictura, energia si nobleetea atitudinii si Theodor Pallady (1971-1956), prieten cu Matisse, caracterizat prin rigoarea in compozitie si paleta discreta de culori.
  11. Perioada comunista a incercat sa limiteze arta, ca si in celelalte domenii, in cadrul dogmatismului ideologic, dar ca si in alte parti, subminarea canoanelor ideologice a luat forme diverse: cultivarea oneirismului si simbolismului de catre Ion Tuculescu (1910-1962), a sintezei cromatice de Alexandru Ciucurencu (1903-1977), a realismului esentializat si dramatic de Corneliu Baba (1906-1998) etc.